Grasmaaiers op de juiste manier starten: Zo doe je dat

Het correct starten van je grasmaaier is goed voor de machine. We laten zien hoe je dit bij accu-, benzine- en elektrische grasmaaiers doet.

Man start STIHL RM 448 TC benzine grasmaaier en maait een tuinweide

Overzicht: grasmaaiers starten

  • Voorbereiding benzinegrasmaaiers starten: hoeveelheid benzine, oliepeil en bougiedop controleren

  • Startsystemen bij STIHL: lichte aandrijving, choke, elektrische aandrijving

  • Startmotor bij STIHL: startkoord, elektrische start

  • Accugrasmaaiers starten: op startknop drukken en ingedrukt houden, motorstopbeugel naar de duwstang drukken

  • Elektrische grasmaaiers starten: op startknop drukken, messenstopbeugel naar de duwstang drukken

Grasmaaiers starten: een wetenschap op zich?

De grasmaaier start niet? Het lijkt zo eenvoudig: trek gewoon aan het startkoord of, als je een grasmaaier met elektrische starter hebt, druk op de aan-uitknop om de motor te laten draaien. In het beste geval gebeurt dit ook. Maar: niet elk startmechanisme is hetzelfde. Om problemen te voorkomen, hebben we alle tips voor het starten van je grasmaaier verzameld in dit artikel.

Benzinegrasmaaiers starten

Als je een benzinegrasmaaier met elektrische start of startkoord wilt starten, moet je eerst het volgende doen: controleer eerst de benzine en olie voordat je de grasmaaier start. Bij onvoldoende benzine komt de machine alleen maar al pruttelend op gang. Volg de onderstaande tips om je grasmaaier correct te starten.

De voorbereiding voordat je de benzinemaaier start

Iemand opent de tankdop van de STIHL RM 448 TC benzinegrasmaaier om de grasmaaier te starten

Tankdop openen

Open de tankdop en controleer of de bijgevulde benzine tot de markering aan de binnenkant van de tank komt.

Iemand controleert het oliepeil van de STIHL RM 448 TC benzinegrasmaaier om de grasmaaier te starten

 Oliepeil controleren

Controleer het oliepeil met de peilstok. Trek eerst de peilstok eruit en veeg deze af met een doek. Als je de peilstok er weer insteekt, moet de olie tot de markering op de peilstok komen. Zo niet, moet je nieuwe olie bijvullen. Bij STIHL vind je de juiste motorolie voor onze benzinemaaiers.

Controleer tot slot of de bougiedop goed vastzit.

De verschillende systemen om een benzinemaaier te starten

Nadat je de benzine en olie gecontroleerd hebt, kan je jouw benzinegrasmaaier starten. Hieronder vind je onze checklisten voor alle gangbare grasmaaiers van STIHL.

Grasmaaier met lichte aandrijving starten

De meeste STIHL grasmaaiers zijn eenvoudig te starten, omdat ze een lichte aandrijving hebben. Dit omvat o.a. de STIHL RM 248, RM 253, RM 443, RM 448 TX, RM 545, RM 650 T en RM 655 V.

Zo werkt het:

Grasmaaier met choke starten  

Bij het starten van een grasmaaier met choke komt iets meer kijken. Bij STIHL vind je chokes voornamelijk bij krachtigere modellen voor veeleisende toepassingen thuis en voor professioneel gebruik (STIHL RM 655 YS, RM 756 GS, RM 756 GC, RM 756 YS, RM 756 YC).

Zo start je deze modellen:

Grasmaaiers zonder startkoord starten

Als het startkoord kapot is, krijg je je grasmaaier niet meer aan de praat. Hoewel er trucs bestaan om je grasmaaier ook zonder startkoord te starten, raden we dit ten zeerste af. Je kan jezelf en anderen ernstig verwonden of de grasmaaier beschadigen. Ga altijd naar een STIHL dealer om het startkoord te repareren of te vervangen. Zo beleef je binnenkort weer plezier aan een feilloze en veilige grasmaaier.

Grasmaaiers met elektrische starter

Benzinegrasmaaiers met elektrische startknop (bijvoorbeeld STIHL RM 545 VE, RM 650 VE) zijn heel eenvoudig te starten.

Zo doe je dit:

Grasmaaiers met messenremkoppeling starten

Sommige grasmaaiers van STIHL zijn voorzien van een messenremkoppeling. Dankzij de messenkoppeling kan je de roterende messen loskoppelen van de motor zonder de maaier uit te schakelen. Zo kan de maaier bijvoorbeeld van het ene naar het andere gazon rijden zonder de messen onderweg te beschadigen.

Bij STIHL zitten messenkoppelingen zowel in professionele grasmaaiers als in grasmaaiers met lichte aandrijving. Zo breng je het mes in beweging terwijl de motor al draait:

STIHL pro tip: je grasmaaier start niet, ondanks de goede voorbereiding? Gebruik dan startspray om de grasmaaier te starten. Spuit één of twee keer direct in de aanzuigopening van het luchtfilter. Overigens: Lees ons artikel over het correct bijtanken van je grasmaaier als je vragen hierover hebt om al het nodige te weten.

Accugrasmaaiers starten

Bij STIHL vind je veel accugrasmaaiers die allemaal op een gelijkaardige manier starten. Zo doe je dit:

Elektrische grasmaaiers starten

Overal waar stopcontacten aanwezig zijn, kunnen elektrische grasmaaiers worden gebruikt. Bij STIHL vind je machines voor kleine en middelgrote oppervlakken. Het starten van een elektrische grasmaaier is heel eenvoudig:

Man mowing tall grass with the STIHL cordless lawn mower RMA 448 VC

Met deze instructies kun je jouw grasmaaier zonder problemen starten. Mocht er toch iets niet werken, neem dan contact op met een STIHL dealer. Nu kan je aan de slag en je gazon maaien.

Overigens: als het tuinseizoen voorbij is, kan je in ons volgende artikel lezen hoe je je grasmaaier winterklaar maakt.

Meer tips voor je tuin