Een Engelse gazonrand afsteken

De Engelse gazonrand is populair omdat die zorgt voor een verzorgde en stijlvolle uitstraling. Wij laten zien hoe je deze gazonrand kan afsteken en onderhouden.

Golvende Engelse gazonrand begrenst grasveld in een tuin

Overzicht: De Engelse gazonrand afsteken

  • Om een Engelse gazonrand te onderhouden, maai je eerst de grasrand af, bijvoorbeeld met een STIHL HSA 26, en maai je daarna de rest van je gazon.

  • De Engelse gazonrand meerdere keren per jaar met de bosmaaier
    of een grasschaar nasnijden – indien nodig in het voorjaar nasteken.

  • Let goed op de juiste beschermende uitrusting als je graskanten met de bosmaaier of grastrimmer snijdt

Engelse gazonrand: Naadloze overgang in edele vorm

De zogenaamde Engelse gazonrand vormt een natuurlijke, naadloze en barrièrevrije overgang tussen perk en gazon – veroorzaakt door een scherp geaccentueerde breuk van de grasnerf. Het is een zuiver afgestoken grasrand zonder specifieke scheiding.

Bij de Engelse gazonrand heeft het perk dus geen omranding, maar steek je de grasnerf duidelijk af. Zo ontstaat een grens naar het perk, waardoor een duidelijk scheiding ontstaat. Het niveau van het grondoppervlak in het perk is iets lager dan dat van het grasveld, zodat de randen extra worden benadrukt.

De Engelse gazonrand afsteken: voor- en nadelen

Een Engelse graskant kost niets, is gemakkelijk aan te leggen en ziet er tegelijkertijd zeer fraai en natuurlijk uit. Het is bovendien een natuurlijke grasrand die alle vormen kan aannemen. 

Het nadeel: hij heeft intensief onderhoud nodig, omdat alle randen om de paar weken gesnoeid moeten worden en indien nodig in het voorjaar nagestoken moeten worden.

De Engelse gazonrand afsteken: voorbereiding en gereedschap

Het aanleggen van een Engelse gazonrand is heel gemakkelijk. Hoe je dit het beste kan voorbereiden, welk gereedschap je nodig hebt en wanneer het beste moment is om een gazonrand te maken, lees je hieronder. 

Engelse gazonrand aangelegd rond een perk als eiland met struiken en bomen

Waar wordt de Engelse gazonrand precies aangelegd?

Graskanten worden vaak tussen een gazon en een perk gelegd. Maar ook voor perken die als een eiland in het gazon liggen, zijn Engelse gazonranden handig en mooi.

Wanneer en hoe vaak moet je de Engelse gazonrand afsteken of snijden?

In het algemeen kan je je door regelmatig en zorgvuldig onderhoud het afsteken van de grasrand besparen. Mocht er toch behoefte aan zijn, steek dan de Engelse gazonrand in het voorjaar één keer na. 

Om Engelse graskanten te onderhouden snijd je de randen van het gazon om de twee weken na met de grastrimmer of een grasschaar, of toch minstens twee tot drie keer per jaar. Anders groeit het gras weer in het perk en moet je de volgende lente weer nasteken. Als je het erg precies wil, kan je het onderhoud zelfs koppelen aan de wekelijkse grasmaaibeurt.

Welk gereedschap heb je nodig om een gazonrand af te steken?

Een belangrijk gereedschap voor liefhebbers van de Engelse gazonrand is de kantensteker. Dit is een tuingereedschap dat vergelijkbaar is met een spade, maar een halvemaanvormig blad heeft. Het wordt daarom ook wel halvemaanspade genoemd en is dankzij het rechte blad preciezer. 

Je kan ook een spade met een licht gebogen blad gebruiken en steeds een klein stukje van de grasrand afsteken om te voorkomen dat de rand golfvormig of schuin wordt. De kantensteker trekt precieze, rechte lijnen, terwijl de rand slordiger oogt bij een spade. Als je het graag heel precies hebt, moet je de lijn mogelijk nog een keer natrekken.

Close-up: gereedschap voor het afsteken van de Engelse gazonrand: kruiwagen, spade, kantensteker.

Gereedschap voor het afsteken van een Engelse gazonrand:

  • houten plank, tuinslang of touw

  • kantensteker of spade

  • krabber

  • Eventueel een kruiwagen voor het transporteren van de losgestoken stukken gras

Gazonrand zuiver en recht afsteken: tips en veiligheid bij het werk

Een perk, bijvoorbeeld je perk met vaste planten, grenst aan een gazon. De overgang is hierbij nauwelijks herkenbaar, omdat het gras gedeeltelijk of grotendeels in het perk groeit. 

Met onze tips en het juiste gereedschap krijg je de grasranden onder controle en ziet het gazon er dankzij de zuivere randen verzorgd uit – zelfs in natuurtuinen is dat een mooi gezicht.

Fijn afgewerkte gazonrand

De grastrimmers, bosmaaiers en kantenmaaiers zoals de FSA 60 uit het STIHL AK systeem  of de compacte HSA 26 accugras- en buxusschaar uit het STIHL AS systeem zijn ideaal voor het onderhouden van lange grasranden in de tuin of op plaatsen waar het gras aan muren of vergelijkbare obstakels grenst. 

Vrouw onderhoudt Engelse gazonrand met een STIHL FSA 60 accukantenmaaier

STIHL FSA 60 – AK systeem

De FSA 60 beschikt over een praktische afstandhouder als bescherming bij het maaien. De maaikop snijdt in een hoek van 90 graden licht in de grond en onderbreekt de grasnerf tussen de rand en het gazon.

Close-up: persoon met veiligheidshandschoen trimt gazonrand met STIHL accugras- en buxusschaar HSA 26 rond een bank

STIHL HSA 26 – AS systeem

Lichte, compacte accugras- en buxusschaar met twee messen voor vormsnoeien, het onderhoud van kleine heggen en het trimmen van grasranden. 

Bijzonder geschikt voor moeilijk bereikbare plaatsen en fijn werk. Vertrouw op de hoge precisie en snijprestaties dankzij de STIHL mesgeometrie.

Engelse gazonrand zelf maken: stapsgewijze handleiding

Je zuivere, Engelse gazonrand is nu klaar aangelegd. Vergeet niet om ze regelmatig te snijden, zodat je er lang plezier aan beleeft.

Close-up: golvende Engelse gazonrand die de grasmat links naar het perk begrenst

De Engelse gazonrand onderhouden en schoonmaken

Als de Engelse gazonrand gerafeld lijkt en het gras weer duidelijk over de rand groeit, moet je met een kantenmaaier, bijvoorbeeld uit het STIHL AK systeem, langzaam langs de rand gaan. Indien mogelijk trim je vóór het grasmaaien, want dan neemt de grasmaaier de resten meteen op. In het perk kunnen de snippers gewoon blijven liggen.

Op plekken die de grastrimmer gewoonlijk niet meer kan bereiken of waar deze eventueel licht beschadigd kan worden, is de HSA 26 accugras- en buxusschaar een goed alternatief. Bijvoorbeeld bij gras tussen stenen, onder overhangende bodembedekkers of struiken met kruisbessen of zwarte bessen waarvan de takken diep omlaag hangen. Maar ook als gras voor en tussen draadgaas en onder vast gemonteerde banken groeit is het een grote hulp.

Als de rand van het Engelse gazon bijzonder recht, zuiver en in vorm moet blijven, snijd je hem om de twee weken bij. In ieder geval minstens twee tot drie keer per jaar, omdat het gras anders snel weer in het perk groeit.

De frequentie hangt ook af van de grassoort. Als het een snel groeiende graszaadmix betreft, of een soort met sterke uitlopers, dan mogen de onderhoudsmomenten van de grasranden niet te lang uit elkaar liggen. Wanneer er in de loop der tijd een steeds groter hoogteverschil tussen het gazon en het perk ontstaat, is het aan te bevelen om dit te egaliseren met de bovengrond.