Gazon kalken: instructies, tijdsduur en tips

Het kalken van je gazon kan helpen tegen een verzuurde grond. We laten zien waar je rekening mee moet houden als je kalk gaat strooien.

Een vrouw met werkhandschoenen is in de tuin het gazon aan het kalken.

Overzicht: gazon kalken

  • Het strooien van kalk op het gazon voorkomt een verzuurde grond.
  • Voer altijd een bodemanalyse uit voordat je het gazon kalkt.
  • Er moet ongeveer zes tot acht weken zitten tussen bekalken en bemesten.
  • Breng de gazonkalk met de hand of een strooiwagen aan. Door water of regen komt de kalk dan in de bodem terecht.
  • De hoeveelheid is afhankelijk van de samenstelling van de kalk en het resultaat van de bodemanalyse. Ga uit van 100 gram per vierkante meter bij lichte en iets meer zware grond. Volg de instructies op de verpakking.
  • Meestal is het voldoende om je gazon iedere twee tot drie jaar te bekalken.

 

Waarom moet je je gazon kalken?

Om je gazon gezond en krachtig te houden, moet het voldoende voedingsstoffen kunnen opnemen. Bij een verzuurde grond wordt de opname van voedingsstoffen afgeremd. Het gevolg: een futloos gazon dat niet meer groeit en niet meer bestand is tegen mos of onkruid. 

Als je gazon ondanks regelmatige bemesting niet voldoende groeit, kan een zure grond de oorzaak zijn. In dit geval moet je je tuin bekalken om de pH-waarde van de bodem te verhogen.

Close-up: mos in gazon

Hoe weet je dat je kalk moet strooien?

Indicatorplanten zoals mos of klaver zeggen iets over de kwaliteit van je grond. Toch mag je een bodemanalyse niet achterwege laten. Paddenstoelen en mos in je gazon kunnen namelijk duiden op een licht verzuurde grond, maar zijn niet bepalend genoeg om te beslissen of je je gazon moet bekalken. Het is dus niet altijd duidelijk of kalk helpt tegen mos en paddenstoelen. Paddenstoelen ontstaan veeleer door gazonvilt, en gazonvilt duidt net als mos vooral op een te verdichte grond. In dit geval raden we aan om je gazon te verticuteren en te bezanden. Door de structuur maakt kalk indirect ook de grond los, maar het mag alleen bij een zure bodem worden gebruikt. Klavers daarentegen houden eerder van alkalische grond. Als je een gazon met klavers bekalkt, bevorder je mogelijk juist de groei ervan. Ga er dus niet vanuit dat tuinkalk helpt tegen onkruid.

Ook als het niet te harden is: gazonkalk helpt niet om hondenurine op het gazon te neutraliseren. Door de samenstelling van hondenurine verbrandt je gazon meteen en laat je op die plekken lelijke gele en bruine vlekken achter. Je kan dan alleen nog het gazon herstellen.

Je kan niet alleen op het blote oog vertrouwen. Voer daarom altijd eerst een bodemanalyse uit voordat je gazonkalk aanbrengt. Deze tests zijn verkrijgbaar in speciaalzaken. We raden je aan om een gemengd monster te testen: neem op verschillende plaatsen in de tuin wat aarde, meng de monsters en voeg daarna gedistilleerd water toe. Aan de hand van de pH-test kun je nu de pH-waarde bepalen.

Bereid je gazon voor op het nieuwe seizoen

Welke pH-waarde moet de bodem hebben?

De grond moet licht zuur zijn zodat de gazongrassen optimaal kunnen profiteren van de bestaande voedingsstoffen. Terwijl je bij een lichte, zanderige grond een pH-waarde van 5,5 moet nastreven, is een pH-waarde van 6,5 ideaal voor leemachtige grond. Als het resultaat van je bodemanalyse onder deze waarde ligt, adviseren we je om je gazon te bekalken.

Wanneer moet je kalk strooien op je gazon?

We raden je aan om je gazon te bekalken vóór het gazononderhoud in het voorjaar, zodra er geen vorst meer is. Er moet ongeveer zes tot acht weken zitten tussen bekalken en bemesten. Daarom is midden/eind februari een ideale periode om tuinkalk te gebruiken, twee maanden voordat het tuinseizoen begint. In principe kan je gerust je gazon in het najaar bekalken. In de zomer wordt dit echter afgeraden door de hitte en droogheid.

Tip: bemest en kalk nooit tegelijk omdat het ene het nut van het andere opheft. Plan daarom ook voldoende tijd na het bekalken in om je gazon te herstellen of te vernieuwen.  

Een vrouw met werkhandschoenen verdeelt gazonkalk over het gazon.

Gazon kalken: instructies en tips


Als je je gazon in het najaar wilt bekalken, moet je het gazon eerst maaien. Bovendien kan het nuttig zijn om daarna een verticuteermachine boven te halen. Als je in het begin van het jaar je tuin bekalkt, hoef je geen voorbereidingen te treffen. In de winter groeit je gazon sowieso niet.

Een strooiwagen kan het verdelen vergemakkelijken, maar heb je niet per se nodig. Verspreid de kalk gewoon met de hand over het gazon, net zoals bij het bemesten van het gazon. Draag hiervoor werkhandschoenen. Geef het gazon daarna water zodat de kalk in de grond terechtkomt. Afhankelijk van het weer kan ook de regen hiervoor zorgen.

Tip: let erop dat je kalk over je gazon strooit bij windstil en bewolkt weer. Direct zonlicht kan het gras beschadigen.

Je gazon bekalken bij regen?

We raden je af om bij regen te bekalken om te voorkomen dat de tuinkalk blijft plakken. Het kan in principe geen kwaad om te bekalken na de regen. Integendeel, door regen hoef je zelf geen water te gebruiken.

Welke kalk is geschikt voor het gazon?

Gebruik bij het bekalken van je tuin alleen koolzure kalk, ook wel dolomietkalk genoemd. In speciaalzaken vind je deze vaak onder de naam gazonkalk of tuinkalk.

Gebruik voor je gazon nooit ongebluste of gebluste kalk. Beide kalksoorten zijn zeer agressief en bij verkeerd gebruik zeer gevaarlijk voor mens en natuur. Hoewel ongebluste kalk nog steeds wordt gebruikt in de bouw- en landbouwsector is het verstandig om het in je tuin te vermijden. 

Hoeveel kalk is er nodig?  

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag hoeveel hoeveel kalk je nodig hebt voor je gazon. De hoeveelheid gazonkalk hangt altijd af van de gebruikte kalksoort en de pH-waarde van je grond. Als je je tuin regelmatig bekalkt, kan je je richten op ongeveer 100 gram per vierkante meter voor een lichte, zanderige grond. Zeer verdichte, leemachtige grond heeft iets meer nodig. Als je je gazon nog nooit of heel lang niet hebt bekalkt, heb je mogelijk een grotere hoeveelheid nodig. Voer wel altijd eerst een bodemanalyse uit.

STIHL tip: Als het resultaat van de pH-test een behandeling van meer dan 300 gram per vierkante meter aangeeft, kan je beter eerst beginnen met 150 gram gazonkalk en na zes aanden de rest over je gazon verdelen om het niet te belasten. Dat is vooral raadzaam als je je gazon nooit eerder hebt bekalkt.

Tuin met groen, gezond gras na gazonkalk met huis op de achtergrond

Hoe vaak moet je kalk strooien op je gazon?

Als je je gazon van de correcte hoeveelheid tuinkalk hebt voorzien, heeft de grond in je tuin al na enkele weken de gewenste pH-waarde. Verwacht echter niet onmiddellijk een zichtbaar resultaat. Om je gazon op lange termijn te versterken, moet je het dus regelmatig bekalken. Wij raden aan om iedere twee tot drie jaar een bodemanalyse uit te voeren en dan te behandelen op basis van het resultaat.

Is gazonkalk gevaarlijk voor huisdieren?

Terwijl ongebluste en gebluste kalk een erg agressieve werking hebben, is normale koolzure kalk doorgaans niet schadelijk of giftig. Toch raden we aan om na het strooien van de kalk en vervolgens besproeien van het gazon minstens twee tot drie dagen te wachten voordat je je hond of kat weer op het gazon laat. Volg ook de mogelijke waarschuwingen van de fabrikant.