Tuinklussen in februari

Tuinklussen in februari

Februari is het uitgelezen moment om te werken aan de verbetering van uw tuin. Kalk strooien vermindert de zuurtegraad van uw gazon en verbetert de bodemstructuur. U kunt rond deze periode ook al beginnen met snoeien, planten en verplanten. Een dikke jas, warme muts en een flink paar winterschoenen: meer heeft u niet nodig om de winterkoude te trotseren voor het welzijn van uw groene paradijs!

☃ Algemene tuinverbetering
Februari is doorgaans een vrij droge maand. Ideaal dus om allerlei onderhoudsklussen in de tuin uit te voeren zoals de aanleg of verbetering van paden en terrassen, het plaatsen van een schutting of het bouwen van een pergola.

☃ Gazon in topvorm
Naar het eind van februari toe kunt u beginnen met het herstel van uw gazon. Vermijd veelvuldige passage op het gras wanneer het erg nat of bevroren is, om beschadiging te voorkomen. Strooi kalk over het gazon om verzuring tegen te gaan. Hierdoor zullen mossen minder snel groeien. Bovendien kan het gras de voedingsstoffen in de bodem dan beter opnemen. Gebruik hiervoor een strooiwagen en de juiste soort bemesting.

☃ Snoeien om te bloeien
Verjong bodembedekkers om hoogtegroei in te perken. Knip deze planten met een heggenschaar weer in model. Het wegknippen van oud klimopblad stimuleert de groei van jong en fris groen. Op vorstvrije dagen kunt u bladverliezende heesters snoeien door oude takken bij de basis af te knippen, zodat er meer licht en lucht in het binnenste van de struik komt. Dit bevordert ook de groei van nieuwe scheuten. Haal ook scheuten weg van plekken waar ze beter niet kunnen groeien, bijvoorbeeld op schilderwerk en onder dakranden.

☃ Boomen rooien
Februari is ook de ideale periode om bomen te rooien en het knotten van wilgen met behulp van een kettingzaag. Veel bomen kan je deze maand ook snoeien, dun de kroon bijvoorbeeld wat uit. Zaag takken niet in één keer af, maar snoei in hanteerbare stukken. Zaag de tak bij de stam eerst onderaan in, alvorens de tak door te zagen. Behandel de wond na met een wondafdekmiddel. Let op: de esdoorn, de berk, de notenboom en de haagbeuk snoei je nu niet. Bij deze bomen komt de sapstroom vroeg op gang en snoei je daarom het beste in de zomer of in het najaar.

Laat het rooien van grote bomen over aan een vakman zoals een boomverzorger. Die heeft er het juiste materiaal voor en weet precies hoe eventuele schade kan worden voorkomen.

☃ Planten en verplanten
Bij goed weer kunt u al bladverliezende bomen en heesters planten en verplanten. Veel planten worden met kale wortels aangeboden. Bij vriesweer is het aan te raden om de wortels tijdelijk in te kuilen. Heesters verplant u best met zoveel mogelijk grond rond de wortels. Verwijder uitgebloeide bloemen uit bakken, zodat ze tot het voorjaar blijven groeien. Ook onkruid kan al flink opschieten in deze periode, vooral straatgras en andere eenjarige soorten. Verwijder deze met de hand. De volgende vaste planten bloeien in de winterperiode en geven uw wintertuin ook meteen een vrolijke aanblik: sneeuwbal, toverhazelaar, forsythia, winterjasmijn, kerstroos, schoenlappersplant, maagdenpalm, cyclaam en viooltjes.

STIHL tuinkalender Tuinkalender

Ontdek een praktisch overzicht van alle tuinklusjes per maand in onze tuinkalender.

Raadpleeg de tuinkalender