Gazon verbeteren: Eerste Hulp Bij Gazonproblemen

Veel voorkomende gazonproblemen

Zelfs met het beste onderhoud, kan het gazon last krijgen van onkruid, kale of gele plekken of schimmel. Zeker tijdens de zomer, wanneer het intensief gebruikt wordt en er hittegolven zijn, kan je gazon schade oplopen. Je kunt het gazon verbeteren door deze gazonproblemen te verhelpen. Zo ga je te werk.

Onkruid verwijderen

Onkruid, zoals paardenbloem, distel, klaver of wild gras, is het meest voorkomende gazonprobleem. Veel onkruid in het gazon wijst op een gebrek aan voedingsstoffen. De gevoelige grasplanten hebben meer voedingsstof nodig dan het onkruid, waardoor het zich in de voedselarme boden kan uitbreiden en de grasplanten verdringt. Een tekort aan water in de zomer werkt de uitbreiding van onkruid in de hand, daar de gazonplanten sneller verdorren dan het robuuste onkruid. Bemesting kan hier helpen. Ook het gebruik van hoogwaardig zaaigoed is aan te bevelen. Goedkoop zaaigoed bevat meestal reeds een zekere hoeveelheid van onkruidzaden en is ook gekweekt om snel te groeien, wat steeds in het voordeel van de grasdichtheid gaat. Regelmatig diep verticuteren is een andere effectieve methode om onkruid te verwijderen. Is het onkruid vastgegroeid? Dan helpt alleen het uitgraven.

Mos in het gazon

Mos breidt zich enkel daar uit waar het gazon terugtrekt en verdringt het gazon dus niet. Daarom zijn bestrijdingsmiddelen tegen mos geen oplossing. Mos groeit makkelijk op een te kort gemaaid gazon en tussen zwakke gazonplanten, daarom zijn een hogere maaihoogte en voldoende bemesting al een grote hulp . Op afgeschermde plaatsen, zoals onder bomen of ook op vochtige plaatsen, moet de bodem algemeen verbeterd worden. Hier helpt meestal alleen nazaaien met een goede grasmengeling en gerichte bemesting. Mosvorming duikt ook graag op bij een te zure bodem. Door kalk te strooien maak je de bodem minder zuur. Karakteristiek hiervoor zijn de verdichte bodemcondities met afsluiting van lucht en wateroverlast. In dit geval kan drainage een oplossing bieden.

Schimmelziektes 

Onder de talrijke schimmelsoorten die het gazon kunnen aantasten, zijn er zeer weinig echt gevaarlijk. Volgende omstandigheden bevorderen de schimmelvorming:

  • zeer dichte grasnerven
  • dikke laag gedroogd grasafval
  • hoge vochtigheid
  • onjuiste pH-waarde
  • overbemesting
  • dichte laag bladafval in de winter

Het beste middel tegen schimmelvorming is een onderhouden en gezond gazon. Bij het opduiken van schimmels kan men best een vakman raadplegen.

Verkleuring van het gazon

Gele plekken in een weelderig groen, de nachtmerrie van elke tuinliefhebber. De oorzaken van verkleuring zijn talrijk. Hier enkele tips voor de meest voorkomende problemen:

  • Gele vlekken in het gazon

Gele grassprieten en bleekgroen gazon wijzen op een ijzer- en stikstoftekort. In een dergelijk geval helpt ijzerbemesting dat bij het gieten kan toegevoegd worden of kan worden gesproeid. De werking is na een paar dagen al zichtbaar.

  • Vlekkengazon in combinatie met waterophoping

Als regenwater niet goed kan wegsijpelen en het gazon vlekken vertoont, dan is de bodem meestal te verdicht. Schimmelaanval en blauwe algenvorming kunnen het lelijke gevolg zijn. Hier dient de bodem losgemaakt te worden zodat het overtollige water kan wegvloeien. Je kan de tuin draineren door met een grondboor gaten te maken in de grond. Maak op verschillende plekken een gat van ongeveer een meter diep, dat je voor ongeveer de helft opvult met grind voor een goede afwatering. .

  • Plaatsen met vlekken na de winter 

Vlekken en schimmel zijn dikwijls lelijke bijverschijnselen van de winter. Om dit te vermijden dient het gazon door bemesting in augustus of september aangesterkt te worden. In combinatie met het strooien van kalk in september of oktober en de ideale snijhoogte van 5 cm is het gazon perfect voorbereid op de winter. Lees meer over gazononderhoud in de winter

Gazon verbeteren en onderhouden

Om je gazon mooi en groen te houden, zul je gedurende het hele jaar onderhoud moeten plegen. Weten wat je allemaal precies kunt doen? Lees dan verder over het aanleggen en onderhouden van een gazon.

Tuinkalender Tuinkalender

Ontdek een praktisch overzicht van alle tuinklusjes per maand in onze tuinkalender.

Raadpleeg de tuinkalender