Hoe maakt u uw tuin winterklaar?

Winterklaar maken tuin

Gun uw tuin zijn winterslaap
Hoe belangrijk is het om uw tuin winterklaar te maken? Wie een zo natuurlijk mogelijke tuin wil, laat gewoon de natuur zijn werk doen. Dat is helemaal prima. Maar als u gruwelt van wildgroei en houdt van verzorgde perken, dan hebt u wel wat te doen voor het hard begint te vriezen. Dankzij enkele kleine ingrepen zal uw tuin er ook tijdens de koude maanden netjes blijven uitzien en sommige planten zullen in het voorjaar mooier bloeien.

Een mooi gazon
Gras groeit niet meer als de temperatuur zakt onder de 6 à 8 graden. Tussen pakweg november en half maart moet er normaal gezien niet gemaaid worden, zeker niet wanneer er nachtvorst wordt verwacht. Wat u best wel doet, is afgevallen bladeren verwijderen. Dat kan met een hark, maar eenvoudiger met een STIHL bladblazer. Zo krijgt het gras voldoende licht en blijft het groener. Ook looppaden maakt u beter bladvrij. Natte bladeren zijn glad en dat kan gevaarlijk zijn.

Bescherm uw planten
Als u doorheen het jaar met veel liefde de planten en struiken in uw tuin verzorgt, dan zou het jammer zijn moest één strenge winter al dat werk teniet doen. Behalve op het gazon laat u afgevallen bladeren zoveel mogelijk liggen. Ze vormen een natuurlijke winterjas voor alle plantjes die eronder leven. Kleine potplanten zet u best binnen, in een garage, een schuur of een andere onverwarmde ruimte, zodat ze geen vriesschade oplopen. Zeker olijfboompjes, palmboompjes en andere exoten die vriestemperaturen niet gewend zijn. Grotere planten, al dan niet in volle grond, en vorstgevoelige struiken kunt u beschermen door ze in te pakken in plastic of jute, met eventueel wat stro ertussen. Stro is ook ideaal om de wortels van bijvoorbeeld rododendrons te bedekken.

Hebt u een vijver?
De meeste vijverplanten sterven af tegen het einde van de herfst. Haal ingewaaide bladeren en dode vijverplanten regelmatig uit het water. Anders gaan ze rotten en ontstaan er giftige gassen waardoor het vijverwater verzuurt. Waar u nog op moet letten, is dat uw vijver niet volledig dichtvriest. Zuurstofplanten zetten in de winter minder koolstofdioxide om in zuurstof. In combinatie met een eventuele ijslaag op het vijveroppervlak kan er dan een zuurstofgebrek ontstaan. Een bos van takken, riet of bamboe is al voldoende om ervoor te zorgen dat het wateroppervlak niet volledig bevriest. Het vormt een wak waarlangs de giftige gassen kunnen ontsnappen en er zuurstof bij de vissen en de planten kan komen.

Vogels zorgen voor leven in de tuin
In de winter is het voor vogels niet gemakkelijk om voldoende voedsel te vinden. Van december tot einde maart mag u hen rijkelijk voederen met vetbollen, pindaslingers, halve kokosnoten enzovoort. Vogelhuisjes krijgen een veilige, ietwat beschutte plek, maar plaats dat voederplankje gewoon lekker dichtbij huis en in het zicht. Zo geniet u het hele seizoen van een prachtig tuinspektakel.

Winteronderhoud van uw tuingereedschap
We zouden STIHL niet zijn als we in deze rubriek geen aandacht zouden besteden aan uw favoriete tuingereedschap. Na de laatste gebruiksbeurt moeten de machines grondig gereinigd worden. Als u geen STIHL MotoMix brandstof gebruikt moet de benzinetank leeggemaakt worden omdat ongebruikte brandstof na een tijdje zijn ontstekingskracht verliest. Ook het oliepeil moet voor de winterpauze in orde zijn. En zijn de messen nog intact en scherp? Wij raden u aan om veelgebruikte messen jaarlijks te laten slijpen door een vakman. Scherpe messen geven een mooier snoei- of maairesultaat. Ten slotte is het belangrijk dat u het gereedschap afgedekt en in een stofvrije, droge ruimte plaatst. Het is fijn als de machine in de lente weer meteen startklaar is, toch?

STIHL brandstoffen De speciale 2-takt benzine STIHL MotoMix

Ontdek STIHL MotoMix
STIHL tuinkalender Tuinkalender

Ontdek een praktisch overzicht van alle tuinklusjes per maand in onze tuinkalender.

Raadpleeg de tuinkalender