Tips bij middelhoge hagen snoeien

Tips bij middelhoge hagen snoeien

Om middelhoge hagen mooi in vorm te houden, is het nodig ze meerdere keren per jaar te snoeien. Dat doe je best in het voorjaar (voor de langste dag) en het najaar (september of oktober). Ga efficiënt en veilig te werk met een STIHL heggenschaar!

Middelhoge hagen snoeien: welke heggenschaar moet ik kiezen?

Voor het snoeien van middelhoge hagen kan je verschillende heggenscharen. Ga je voor een elektrische variant, één op benzine of een accu heggenschaar? De voor- en nadelen lichten we hieronder toe:

 • Elektrische heggenschaar
  Een elektrische heggenschaar is praktisch in het gebruik bij het snoeien van middelhoge hagen. Het voordeel van de elektrische machines is het lichte gewicht. Het nadeel is dat je niet ver van het stopcontact kan werken, tenzij je gebruik maakt van een verlengsnoer. Ook moet je steeds opletten dat je het snoer niet mee doorknipt, een regelmatig voorkomend ongemak. Er zijn verschillende elektrische heggenscharen beschikbaar. Maak je keuze aan de hand van de grootte van de haag.
 • Benzine heggenschaar
  Bij middelhoge hagen snoeien kan een benzine heggenschaar heel handig zijn. Je hebt namelijk volledige bewegingsvrijheid, omdat je niet verbonden bent aan een snoer. Daarnaast zorgt de krachtige motor ervoor dat je een klus in één keer af kan maken. De benzine heggenscharen zijn dus zeker aan te raden bij onderhoud van grote oppervlakten of dichte hagen. De machines zijn iets zwaarder dan de elektrische of accu heggenschaar; maar ook daar zijn verschillende varianten in. Een ander nadeel zijn de uitlaatgassen en het feit dat je gehoorbescherming moet dragen. Bekijk alle benzine heggenscharen.
 • Accu heggenschaar
  Met een accu heggenschaar ga je mobiel, stil en tóch krachtig te werk! Let bij het kiezen van een accu model op de grootte van je tuin en de grootte van de klus. STIHL biedt namelijk verschillende accusystemen aan om te beantwoorden aan alle noden. Werken op accu heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Je schaft je best wel 2 accu's en een snellader aan zodat je steeds kan doorwerken terwijl de tweede accu oplaadt. Houd bij het kiezen van het juiste model ook rekening met de lengte van het zaagblad. Bekijk alle accu heggenscharen.

Lengte zaagblad bij middelhoge hagen snoeien

Alle heggenscharen zijn er in verschillende varianten. Het is heel belangrijk om rekening te houden met de lengte van het zaagblad. Voor middelgrote hagen snoeien wordt gemiddeld 54 cm aangeraden, maar het is goed om voorafgaand aan je aankoop goed te kijken of dit volstaat voor de grootte van jouw haag. Let daarnaast natuurlijk ook op de capaciteit en het gewicht van de machine.

Middelhoge hagen snoeien

Met een heggenschaar zijn er twee snoeitechnieken toepasbaar:

 • Verticaal snoeien
  Beweeg de heggenschaar in een boog van beneden naar boven en vervolgens van boven naar beneden. Gebruik daarbij de twee kanten van het snijmes.
• Verticaal snoeien
 • Horizontaal snoeien
  Hou de mesbalk in een hoek van 0 à 10° ten opzichte van de horizontale lijn, in de bewegingsrichting. Beweeg de heggenschaar als een zeis en maak een boog naar de rand van de haag toe, de gesnoeide takken vallen zo op de grond.
• Horizontaal snoeien

Veilig aan het werk!

Denk bij het snoeien altijd aan je eigen veiligheid: draag veiligheidskleding en een veiligheidsbril en bij gemotoriseerd gereedschap ook gehoor- en gelaatsbescherming. Is de haag te hoog geworden? Pak je klus dan aan met een heggenschaar op steel!

Wil je meer informatie over heggenscharen? Neem contact op met een STIHL dealer bij jou in de buurt. Hij helpt je graag verder.

Bekijk onze keuzehulp voor meer informatie over de verschillende heggenscharen.

Andere bezoekers vonden ook deze artikelen interessant:

Videohandleidingen

Ontdek onze vele videohandleidingen op YouTube.

Ontdek de videohandleidingen