Hoge hagen snoeien doe je zo!

Hoge hagen snoeien doe je zo!

Net als alle hagen, moet je ook hoge hagen snoeien om ze in vorm te houden. Door de hoogte kan het al snel een gevaarlijke klus worden. Daarom is het belangrijk om veilig te werk te gaan. Gebruik bijvoorbeeld een heggenschaar op steel; met de lange steel pak je hiermee zelfs de hoogste haag op een veilige en efficiënte manier aan.

Voordelen van een heggenschaar op steel

Een heggenschaar op steel vormt een goede aanvulling op een standaard heggenschaar, vooral bij het snoeien van brede en hoge hagen is het een onmisbaar gereedschap! Door de lange steel heb je geen ladder of stelling nodig. Dat betekent tijdwinst én veiliger werken. De heggenscharen op steel zijn uitgerust met ergonomische grepen en een verstelbare mesbalk wat het werk nog meer vereenvoudigt. Je kan kiezen tussen een benzine, elektrische of accu variant.

Benzine heggenschaar op steel

Met een STIHL benzine heggenschaar op steel  kan je alle brede en hoge hagen snoeien. Door de benzinemotor ben je heel flexibel en niet gebonden aan een snoer. Ze zijn in verschillende uitvoeringen beschikbaar.

Elektrische heggenschaar op steel

Toch liever een lichte heggenschaar op steel? De elektrische heggenschaar op steel HLE 71 is verkrijgbaar met een korte en lange steel.

Accu heggenschaar op steel

Een accu heggenschaar op steel is stil en milieuvriendelijk. Doordat de machine heel stil is, kan je ook op geluidsgevoelige plaatsen aan de slag.

Praktische mesbalk

De mesbalk van de heggenscharen op steel kan je naar eigen behoefte verstellen over een bepaalde hoek om zo je haag eenvoudig in de gewenste vorm te snoeien. Ook is het handig bij het transporteren van de machine; klap de mesbalk volledig neer en draai deze richting de stang. Op die manier kan je de machine veilig transporteren en neemt hij minder plaats in beslag.

Hoge hagen snoeien met een heggenschaar op steel

Met een heggenschaar op steel zijn er drie verschillende snoeitechnieken toepasbaar:

  • Verticaal snoeien met verlengstuk
    Beweeg de heggenschaar in een boog van beneden naar boven en vervolgens van boven naar beneden langs de haag. Gebruik daarbij de twee kanten van het snijmes. Wanneer je met een verlengstuk verticaal snoeit, moet je het snijmes in een aan de situatie aangepaste werkhoek instellen. Wanneer je daarentegen dicht tegen de haag werkt, moet de mesbalk in lijn blijven met de steel.
Verticaal snoeien
  • Horizontaal snoeien
    Hou de mesbalk in een hoek van 0 à 10° ten opzichte van de horizontale lijn, in de bewegingsrichting. Beweeg de heggenschaar als een zeis en maak een boog naar de rand van de haag toe, de gesnoeide takken vallen zo op de grond.
Horizontaal snoeien
  • Bovenkant snoeien
    Zet de mesbalk op 90° om de bovenkant van de hoge haag te snoeien. Wil je de bovenkant van de haag op afstand snoeien? Zet de mesbalk dan op 0°.
Bovenaan snoeien

Ergonomisch en veilig werken

Omdat je bij het snoeien van hoge hagen veel boven je hoofd werkt, is het belangrijk om ergonomisch verantwoord en veilig te werken. Gebruik bijvoorbeeld een draaggordel! Hiermee wordt het dragen van een heggenschaar op steel comfortabeler en minder zwaar. Een draaggordel is vooral heel geschikt als je veel hagen hebt en dus lang aan het snoeien bent. De draaggordel RTS is geschikt voor de modellen HL 94 C-E, HLA 56, HLA 85 en HLE 71. Draag tijdens het snoeien ook altijd veiligheidskleding en een veiligheidsbril.

Wil je meer informatie over heggensnoeiers en heggenscharen? Neem dan contact op met een STIHL dealer bij jou in de buurt. Hij helpt je graag verder!

Bekijk ons hele assortiment heggenscharen en heggenscharen op steel.

Andere bezoekers vonden ook deze artikels interessant:

Hoge hagen snoeien

Ontdek onze vele videohandleidingen op YouTube.

Ontdek de videohandleidingen