Mooi in vorm snoeien

Vormsnoei hagen

Voor vormsnoei zijn vooral dichtbegroeide planten zoals buxus en taxus geschikt. Sterke takken met fijne vertakkingen zorgen voor de gewenste vorm. Om de takken in de juiste richting te laten groeien, kunnen deze met draad vastgemaakt worden.

Geometrische vormen

Geometrische vormen zoals piramides worden gesnoeid met behulp van gespannen draden of een houten frame. Dan hoeft u enkel rond de plant te draaien en de uitstekende scheuten weg te snoeien. Zo kan u veel verschillende vormen snoeien zoals een kubus, kegel of piramide.

Planten op stam

Ook planten op stam kunnen decoratief gesnoeid worden om zo een blikvanger in uw tuin te worden. Potplanten zijn in het bijzonder geschikt voor geometrische vormen.

Fantasievormen

Voor fantasievormen zoals bijvoorbeeld dieren, gebruikt u het best een frame van gaas dat rond de struik wordt aangelegd. U kan dan zonder problemen langs de draad snoeien. Met een handige en scherpe heggensnoeier zorgt u voor een perfect snijresultaat. Alle uitstekende scheuten worden meerdere keren per jaar weggesneden om de plant meer aan te zetten tot dichtgroei. Hoe snel de gewenste vorm wordt verkregen, is afhankelijk van de grootte en de groeisnelheid van de gekozen struik. Indrukwekkende vormen komen meestal pas na enkele jaren tot stand.