Een mooi gazon: de juiste maaihoogte voor gras

De juiste maaihoogte

Bij het maaien van je gazon is ook de juiste maaihoogte van belang. Maar hoe weet je nu precies welke hoogte het beste is? Wij leggen het graag uit.

Welke rol speelt de lengte van het gras?

Om het gazon gezond te houden, is het belangrijk regelmatig te maaien. Hierbij is ook de maaihoogte van belang. Wanneer je het gras te kort maait, heb je op schaduwrijke plekken meer kans op mos en droogt op andere plekken het gras sneller uit door de felle zon. Door uitdrogen kunnen er gele plekken ontstaan. Zeker in de zomer kan dit een probleem zijn. Over het algemeen wordt aangeraden om bij temperaturen van 25 graden of hoger, het gras niet korter dan 5 centimeter te maaien. Let er tijdens zulke warme, vaak droge periodes ook op, dat je het gazon regelmatig besproeit om uitdroging te voorkomen.

Als je te lang wacht met maaien, loop je het risico dat het gras gaat bloeien, waarna het afsterft. Hierdoor kan je ook kale plekken in het gazon krijgen.

Welk type gazon heb je?

Om de juiste maaihoogte te bepalen is er nog een factor waar je naar moet kijken, namelijk de functie van je gazon. Een siergazon wordt over het algemeen minder belast dan een speelgazon. Je kunt een siergazon daarom ook wat korter maaien dan een speelgazon.

De juiste maaihoogte

Een belangrijke stelregel is dat je in ieder geval nooit meer dan een derde van de lengte van het gras eraf maait. De standaardhoogte voor het gazon is ongeveer 3 tot 5 centimeter. Dit mits de temperatuur niet te hoog is en het niet te droog is.

De laatste maaibeurt

Eind oktober, wanneer het kouder begint te worden, is meestal de tijd voor de laatste maaibeurt van het jaar. Hierna gaat het gazon tijdens de winter in een soort ‘rustmodus' en groeit het niet meer. Doe ook de laatste maaibeurt bij droog weer. Houd het gras nu iets langer, zo'n 5 centimeter. Met deze lengte is het gras goed tegen de kou beschermd.

Maaihoogte instellen

STIHL biedt verschillende types grasmaaiers aan. In het artikel ‘Welke grasmaaier past het best bij mij' leggen we je meer uit over deze types. Wat ze met elkaar gemeen hebben, is dat je bij allemaal de maaihoogte gemakkelijk zelf kunt instellen. Weten hoe je dit precies doet? Raadpleeg een STIHL dealer bij jou in de buurt.

Tuinkalender Tuinkalender

Ontdek een praktisch overzicht van alle tuinklusjes per maand in onze tuinkalender.

Raadpleeg de tuinkalender